Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мелнишките пирамиди – световно значимо природно творение

БНР Новини

Южната част на Пирин планина е известна с причудливите форми на релефа си, особено в района на Мелнишките пирамиди, на около 180 км. на юг от София. Образувани са от сиво-бели пясъци и глинести слоеве и през 1960 година са обявени за природна забележителност. Известни като Мелнишките, пирамиди, скалните образувания край града, дал името им, продължават да променят формите си, в резултат на комбинираното ерозионно действие на водата, ветровете, топлината и студа.



Сред причудливия релеф се открояват високи до 7-8 м конуси, замъци, купи и всякакви фигури, които хората с повече въображение могат да различат.



Има и типични пирамиди, образувани благодарение на скалните късове, които оформят колона, която се разширява към основата.



Извайването на земните форми се дължи и на слоевете глина по повърхността. След многократно мокрене и изпичане на слънцето, тя образува нещо като естествена “мазилка” от 1-2 см, която изпълнява защитната функция. Височината на някои от пирамидите достига до 100 метра, а по върховете им вирее разнообразна растителност, силно повлияна от средиземноморския климат.



По данни на Българското дружество за защита на птиците, мястото осигурява подходящи местообитания за 32 вида, включени в Закона за биологичното разнообразие, за които се изискват специални мерки за защита. Затова Мелнишките пирамиди са от световно значение като представителен район за Средиземноморската биогеографска зона.



Според орнитолозите, районът е изключително важен за птиците, поради характера на растителността (пасища, храсталаци, гори), която е силно повлияна от средиземноморския климат и не се среща другаде из България. Това съчетание на най-различни природни дадености определя видовото многообразие, което е характерно за Средиземноморската биогеографска зона, като например големия маслинов присмехулник (Hippolais olivetorum). Типичните местообитания за тези видове са пасища с храсталаци. Традиционните начини на отглеждане на лозя създават благоприятни условия там да гнездят видове като градинската овесарка (Emberiza hortulana), полската бъбрица (Anthus campestris). Там се среща и една изключително красива птица – синявицата (Coracias garrulus), обитаваща южните части на Европа.

Синявица
В местността ловуват голям брой грабливи птици, като голяма част от тях гнездят в горите на южен Пирин и използват полетата и пасищата за намиране на храна.



Затова е важно терените да бъдат поддържани по естествен начин, без химикали и други агресивни практики, които унищожават трайно хранителната база на пойните птици. Така например животновъдството и лозарството естествено поддържат местообитанията, а пашата пречи ливадите да буренясват. Все повече хора търсят естествените и чисти продукти, независимо, че струват по-скъпо. Затова и местните жители от района на Мелнишките пирамиди искат да поддържат поминъка си така както са го правили и предците им. Точно за тях екологичната мрежа “Натура 2000” предлага допълнителни възможности по програмите “Развитие на околната среда” и “Развитие на селските райони”. За съжаление, малцина успяват да се вместят в бюрократичните рамки и многобройните европейски изисквания, не защото не отговарят на критериите, а заради спънките и дългото обикаляне по институциите. Затова и обикновените фермери, които веднъж са изминали целия път, отказват да кандидатстват отново, това е и причината да усвояваме едва 30 на сто от фондовете.



Остава надеждата – на хората от района да не им хрумне да продадат имотите си на крупни бизнесмени, които да превърнат природното богатство в голф игрище или ветроенергиен парк.

Снимки: Дарина Григорова, БГНЕС, bg.wikipedia.org


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

 През 19 в. наричали град Елена „българският Витлеем”

Еленски бут, фестивален туризъм, романтика и чиста природа – опознайте град Елена и околностите

Еленският Балкан се радва на нестихващ туристически интерес не само от сънародниците ни, но и от много чужденци. Някои от тях дори се заселват тук за постоянно, превръщайки се в част от местния колорит. Дойде ли краят на седмицата, хотелите в град..

публикувано на 26.03.24 в 10:35

Засилен интерес към Черноморието за Великденските празници

Хотелиерите по морето вече се подготвят за новия туристически сезон. Засилен е интересът на български и чуждестранни туристи, главно от Румъния, към нашето Черноморие за Великден, който тази година ще отбележим на 5 май, съобщи БНТ. Тази година първите..

публикувано на 24.03.24 в 12:10

Рафтинг сезонът по река Струма край Кресненското дефиле вече започна

Любителите на рафтинга в България вече правят първите си спускания по река Струма край Кресненското дефиле. Месеците март, април и май са подходящи за групите, които търсят повече адреналин, тъй като реката е по-пълноводна и преживяването е..

публикувано на 20.03.24 в 07:30