Туристически маршрут: Екопътеки Гълъбовци-Петлюка и Гургулят-Петлюка

Обща информация

Маршрутът Гълъбовци-Петлюка-Гургулят включва: екопътека Гълъбовци-Петлюка и еко-вело-пътека Гургулят-Петлюка.

Най-често посетителите минават само едната екопътека, разглеждат набелязаните обекти, правят си пикник сред природата, развеселяват децата в детските площадки, след което се връщат обратно по същата екопътека, за да се върнат при колите си.

Туристите, обичащи по-дългите преходи, комбинират* двете екопътеки (* само през непълноводния сезон!) и стигат чак до Пантеона в село Гургулят. Общата дължина достига 4-5км само в едната посока. За обяд можете да направите пикник сред природата или да хапнете и пийнете в село Гургулят – има механа, където предлагат разнообразни гозби по поръчка.

В тази статия ще представим пълния маршрут – от село Гълъбовци, през Петлюка, до село Гургулят и Пантеона.

Петлюка или Пеклюка, или Петлюк, или Пеклюк – кое е правилното име? Много често Петлюка и Пеклюка се използват взаимозаменяемо, но най-вероятно правилното име е Петлюка, предвид следните факти:

  • реката се казва Петлюк;
  • върхът се казва Петлючки камик;
  • старата крепост е известна с името Петлюка;
  • има 2-3 пещери с името Петлюка 1, 2 и 3;
  • има фирма и къща за гости с името Пеклюк.

Екопътека Гълъбовци-Петлюка

Статус на екопътеката: Не се поддържа добре, но е проходима само през непълноводния сезон. През пълноводния сезон е проходима малко след мястото за отдих с детска площадка и малкото водопадче. На места има мостчета, но не винаги пътеката минава на отсрещния бряг, така че не е нужно да минавате отсреща, а следвайте само утъпканите пътеки.
Маркировка и табели: Без маркировка (или останала много стара маркировка), липсват табели, но всъщност не са нужни – следва се реката и наличните проходими пътечки около нея.
Сложност: първата част е лека в непълноводния сезон, дори за малки деца; втората част е по-трудна – ждрелото е хлъзгаво и е проходимо само в непълноводния сезон.

Екопътека Гълъбовци-Петлюка започва от къща за гости „Пеклюк“, разположена близо до църквата на село Гълъбовци. Екопътеката има дължина 2,5км и минава по живописен маршрут, свързващ село Гълъбовци и село Гургулят.

Начало на екопътекатаИма поставена табела за начало на маршрута… Всъщност табелата е поставена на стара екопътека, по която изкачвате хълма вдясно и указва недовършена екопътека от преди няколко години! Правилния път е пътеката вляво от табелата – в равната и ниска част по поречието на реката.

Маркировка по трасето се вижда само на отделни места, табели няма. Върви се изцяло по поречието на река Петлюк и се стига до място за отдих и детска площадка. На места има мостчета, но не винаги пътеката минава на отсрещния бряг, така че не е нужно да минавате отсреща, а следвайте утъпканите и проходими пътеки.

Място за отдих и детска площадка край Гълъбовци

Мястото за отдих има изградена детска площадка с люлки, малки катерушки и беседка с навес. Мястото е много подходящо за семейна разходка и излет/пикник сред природата. Всъщност последния път беседката липсваше и имаше само навес – може би някой си е взел хубава беседка вкъщи!?

След като отминем мястото за отдих с детската площадка, се продължава по поречието на река Петлюк и се минава по пътека през красива широколистна гора, намираща се от лявата (източната) страна на реката. Малко преди скалния комплекс на местността Петлюка има малко водопадче с вир. Дотук е лесната част на пътеката.

В пълноводния сезон е възможно да бъдете силно затруднени в достигането на мястото за отдих в местността Петлюка, което се намира от другата страна (южната страна) на скалите, тъй като основния път минава през ждрелото по поречието на реката. Най-вероятно има пътеки за заобикаляне на скалите или изкачване към върха, за да се заобиколи реката, но те не са маркирани (утъпкани) и не се препоръчват за начинаещи туристи без подготовка, без компас или без GPS.

Местността Петлюка и ждрелото

ПетлюкаТрите варовикови скали – Петлючки камик, Равни камик и Кривша са разположени в посока изток-запад и лежат приблизително на една линия. Дължината на скалното образувание е приблизително 500м. Река Петлюк се явява своеобразна ос на симетрия, разделяйки това скално образувание на две почти равни части – от едната страна (източният гребен) е внушителния Петлючки камик, а от другата – по-ниските и полегати Равни камик и Кривша. Между трите скали реката е изградила едно тайнствено и живописно ждрело с дължина около 50м и максимална височина – 30м. В скалите има няколко пещери, в ниското има чешма с изворна вода, която според легенди се смята за лековита… Това е местността Петлюка, намираща се на около 2,5км от село Гълъбовци и на около 1км от село Гургулят.

Подробна информация за местността Петлюка от тук.

Важна забележка:

Средната част на маршрута Гълъбовци-Петлюка-Гургулят се намира в гориста местност, поради което попада в територията на местните ловни дружини. От началото на месец октомври до 2-рата седмица на януари е открит сезона за лов на едър добитък (диви прасета и др.), поради което трябва да знаете, че в дните „събота (дори да е работен ден), неделя и официални празници“ в указания период на годината, във времето между 8:00 и 13:30 часа има вероятност да се провежда ловна хайка в района и да срещнете ловци по екопътеката.

За ваша безопасност, в указаните дни и часове съветваме:

  • да отидете около обяд (след 13 часа);
  • да носите светлоотразителни дрехи и дори жилетки;
  • да вдигате достатъчно шум и да говорите на висок глас, за да бъдете лесно разпознаваеми.

Място за отдих в местността Петлюка

Преминете ли през хлъзгавото ждрело на река Петлюк, което е проходимо само в непълноводния сезон, пред вас се открива южната част на местността Петлюка. Вляво от реката (източната страна) се намира пещерата и пътеката за старата крепост. Вдясно от реката (западната страна) има изградено място за отдих с детска прощадка – люлки и малки въжени катерушки. Няма изграден мост, така че само по-опитни туристи (и най-добре без малки деца) ще могат да прескочат реката и да минат отсреща.

Тук се намира чешмата с изворна вода, за която се смята, че е лековита (повече от статията за Петлюка). Има изградени две големи маси с пейки, но едната е доста стара и изгнила, а другата е нова, но е прекалено висока и това я прави изкючително неудобна (както се казва – „българска работа“).

Еко-вело-пътека Гургулят-Петлюка

(* Описанието следва маршрута от Петлюка към село Гургулят.) От мястото за отдих, където е чешмата с изворна вода, до първите къщи в село Гургулят продължава черен път. Тази част от маршрута е подходяща и за вело-туризъм (планински вело-туризъм, тъй като има изкачвания и спускания), тъй като по черния път се минава с джипове, и е много широк и удобен. Няма нужда от поддръжка и е лесно проходим през всички сезони, освен може би в кално време и при сняг.

Природата все още е чиста, защото няма много туристи, които да й навредят, поради което е любимо място на местните ловни дружини и на местни хора, обичащи туризма и изворната вода. Покрай пътя има само храсти и обширна ливада, в която можете да видите много билки, цветя, пеперуди и други насекоми.

В най-високата част на пътя е изградена наблюдателна кула (наблюдателница), от където можете по-добре да видите отделните скали и ждрелото на реката.

Село Гургулят и Пантеона

Вървейки по черния път ще стигнете до първите къщи в село Гургулят. Точно в началото се намира хотел и механа, където можете да хапнете или пийнете по нещо.

Оттук се вижда и пантеона – огромен монумент, имащ формата на пресечена четириъгълна пирамида, издигнат през 1985г. по случай 100 годишнината от Сръбско-българската война, в чест на офицерите, войниците и местните селяни, загинали във войната.

За да отидете до пантеона, трябва да се спуснете надолу по улицата и ще стигнете до центъра на селото и моста над минаващата река. От няколко години в центъра има изградена чешма, а в последните година-две (към 2014г.) е завършен православният храм “Свети пророк Илия” – най-новия храм в Община Сливница.

Тръгвате вляво по главния път (в посока югозапад) и след около 250 метра ще свиете по първата отбивка вляво, където има малко мостче. Следва леко изкачване и след около 350 метра ще излезете в горната част на хълма, изправени пред огромния по своите размери монумент – Пантеона.

Можете да сте сигурни, че не сте виждали друг подобен паметник. Заслужава си да се посети! Ако дългия пешеходен маршрут не е подходящ за вас, можете да го посетите с кола или велосипед.

Снимки

Местоположение и GPS данни

Можете да изтеглите актуална GPS следа (track) на маршрута.

Total distance: 4744 m
Max elevation: 840 m
Min elevation: 681 m
Total climbing: 113 m
Total descent: -233 m

, , , , , , , , , , ,

5 мнения за “Туристически маршрут: Екопътеки Гълъбовци-Петлюка и Гургулят-Петлюка

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.